Fejlesztések a csallóközi és szigetközi turizmusban és a gasztronómiában

Újabb sikeres együttműködés munkájának gyümölcsét élvezheti a Csallóköz és Szigetköz turizmusfejlesztése. A ,,ProTour” projekt 2020-ban indult útjára, amelynek célja, hogy a Csallóköz és Szigetköz területén működő, turizmussal és vendéglátással foglalkozó for-profit és nonprofit szervezetek tevékenységét támogassa, valamint határon átívelő lehetőségeket kutasson fel a számukra. A partnerek a projektzáró sajtótájékoztatót a dunaszerdahelyi Üzleti és tájékoztató központban tartották meg.

A győri székhelyű Arrabona EGTC és a dunaszerdahelyi Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség közös együttműködésének köszönhető például az idén befejezett CultacrossM+ projekt, amely nagyban hozzájárult a régió fejlődéséhez – ennek kapcsán tematikus túrákat, Média és Cultractive napot is szerveztek a projekt időtartama alatt. A sajtótájékoztatón Németh Tamás, az Arrabona EGTC igazgatója és Somogyi Gábor, a Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség elnöke mutatták be részletesen a ProTour projektjét.

Az első gondolatokat Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere osztotta meg a jelenlévőkkel, miszerint a partnerekkel olyan viszonyt alakított már ki Dunaszerdahely városa, amellyel egységesebb és közös együttműködésen alapuló idegenforgalmi jövőt lehet a továbbiakban is megvalósítani.

A ProTour rövidítésű ,,Közös intézményközi szakmai együttműködés a Szigetköz-Csallóköz turisztikai régióban” elnevezésű pályázatot a Kisprojekt Alap támogatott, amelyhez a két régió idegenforgalmi szakembereinek kreativitása, ötletei társultak. Somogyi Gábor említést tett olyan programok és dokumentumok létrehozásáról, amelyek számtalan pozitív következményt eredményeztek a Csallóköz és Szigetköz turizmusában dolgozó szervezetek számára. Ilyen volt a ,,Gasztro workshop” rendezvény, amelyen a helyi gasztronómia képviselői ültek össze, hogy megvitassák a pandémia negatív hatásainak következményeit a vendéglátóipari-egységekre, valamint olyan témákat boncolgattak, amelyek jelentősen érintették a környezetvédelmet és a fiatalok szakmai motivációjának erősítését is. A ,,Study tour” segítségével pedig betekintést nyertek a két régió legjelentősebb turisztikai szolgáltatóinak és szervezeteinek munkájába.

A kiadványok között szerepelt egy ,,Regionális termelők” című dokumentum, amelyben a csallóközi termelőket közelebb hozták az érdeklődőknek, illetve egy ,,Gasztro kiadvány”, amelyben az éttermeknek lehetőségük volt bemutatni egy ételt az étlapukról, amely rövid leírással kiegészítve jelent meg. A cél, hogy félévente újabb és újabb vendéglátó egységeket mutatnának be.

A legjelentősebb újítás mégis a holmit.sk (kdeco.sk) honlap kidolgozása volt, ugyanis ezen az oldalon megjelennek Csallóköz legjelentősebb turisztikai attrakciói, éttermei, programjai és szálláslehetőségei.

A projekten belül továbbá sikerült kifejleszteni egy API (alkalmazásprogramozási) rendszert, amely összeköti az említett honlapot a cultractive.eu nevezetű oldallal, ami lehetővé teszi a két honlap közti információátvitelt.

Németh Tamás, az Arrabona EGTC igazgatója bemutatójában rávilágított a további fejlesztésekre, illetve a hiányosságokra, amelyeken javítani kell. A munkaerőhiány nagy problémát jelent, ennek megoldására képzőközpontok kialakítását szorgalmaznák a gasztro és a turizmusi szakmák különféle ágazataiban: szakács, vízitúravezető stb. Emellett egy közös csomagajánlat létrehozásán is gondolkodnak a szervezetek.