Összefoglaló a nagypáli tanulmányútról

Az Arrabona EGTC 2022.09.22-én tanulmányutat szervezett Nagypáliba, illetve a ZalaZone-ba, melyre tagtelepüléseinek vezetőit, illetékes képviselőit hívta meg. A program az SKHU/WETA/2201/4.1/010 azonosítószámú ECO-TOUR-COOP című projekt keretében valósult meg.

A ZalaZone központban sor került a Kutatási és Technológiai Központ megtekintésére, a látogatók betekintést nyerhettek a győri Széchenyi István Egyetem Zalaegerszegi Innovációs és Képzési Központjának épületeibe, továbbá lehetőség nyílt a tesztpálya bejárására egyaránt.

A nap másik felében a csoport ellátogatott Nagypáli településre, a Zöld Út falufejlesztési program egyik kiemelt helyszínére. A településen számos energetikai intézkedés valósult meg, napelemes rendszerek, napkollektorok kerültek telepítésre, napelem telep épült. A Közösségi ház mellett létrehozásra került egy energiapark is, ahol az eredmények bemutatása mellett az alkalmazott technológiák népszerűsítése is cél.

A településen energiaültetvény-kísérletek is zajlanak. Az energiaültetvény-kísérletek az energiafűz ültetvények létrehozásával kezdődtek 2012-ben. Az energiaültetvény-kísérletek következő állomása a smaragdfa mozgalom volt, melyet Nagypáliban először 2014-ben telepítettek.

A településről és a tanulmányúton bejárt fontosabb helyszínekről az alábbi dokumentumban lehet bővebben olvasni:

Nagypáli ismertető

Az eseményről készült képek galériája