Megújult a győri Szitásdombi Füvészkert

A győri Füvészkert még vonzóbbá vált Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Zölderő Környezetvédő és Szépítő Egyesület és az Arrabona EGTC összefogásával, a „Zöld Arrabona” projekt keretében.

A pályázat magvalósítása során a támogatás közvetlen kedvezményezettjeként, az Arrabona EGTC a fejlesztések minél szélesebb körű megismertetése és véleményeztetése érdekében létrehozta az úgynevezett „Zöld Arrabona” platformot és aktív kommunikációra kérte az érdekelt feleket. A platform egy olyan közös érték- és érdekrendszeren alapuló hálózat létrehozását kívánja elérni, amelynek tagjai egymást segítve, támogatva egymással közösen együttműködve lehetnek képesek jövőbeni akár saját, akár közös fejlesztéseiket megvalósítani.

A projekt kitér a zöldfelület kezelésre, valamint a Füvészkertet használók igényeinek minél magasabb fokú kielégítésére, továbbá oktatási célú fejlesztésére.

A fejlesztés keretében az alábbi tevékenységek valósultak meg:

  • A teljes területen található nemesnyár fafajták nem kívánatos sarjainak levágása, kézi kaszálása, elszállítása.
  • A területen található akác fajok eltávolítása, terjedésük megakadályozása kivágással, elszállítással vegyszeres kezeléssel.
  • A Fűvészkert főbejáratának közvetlen közelében pihenőpont létesítése – rönkfából készített padokkal és asztalok elhelyezésévél, valamint a jelenleg is rendelkezésre álló esőbeálló felújításának kivitelezése.
  • A kert főbejáratánál és sétány déli oldalán lévő végénél egy-egy kis fakapu készítése, illetve a főbejáratnál egy darab két szárnyú fa nagykapu elkészítése és kihelyezése.
  • 2 db „tanösvény” tájékoztató tábla készítése, valamint 1 db gránit emléktábla állítása Horváth Gyula természetvédelmi őr munkásságának tiszteletére.
  • Kocsányos tölgy csemeték ültetése a tanösvény mentén.

A fejlesztés eredményeképp mindenki által elérhető, természet közeli kikapcsolódás biztosított, hozzájárulva a környezeti neveléshez, oktatáshoz egyaránt.

A fejlesztés a Külgazdasági és Külügyminisztérium financiális támogatásával valósult meg.