Megkezdődött a Kunsziget és térsége szennyvíztisztító telep bővítése

Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében kerül bővítésre és korszerűsítésre a térség túlterhelt szennyvíztisztító telepe. A beruházást hosszas előkészítő munka előzte meg, a teljes fejlesztés 3,926 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósul meg.

A térség településeinek lakosságszáma az utóbbi évtizedben jelentősen megnövekedett, ezzel arányosan nőtt a vízfogyasztás, a szennyvíz mennyisége. Erre a problémára reagálva a települések sikeresen szereztek támogatást az NFP Nemzeti Fejlesztési és Programiroda Nonprofit Kft-vel konzorciumban. A beruházás megkezdéséhez a szükséges eljárásokat lefolytatták, a területen a lőszermentesítés és a régészeti feltárások megtörténtek az elmúlt évben. A közbeszerzési eljárás során a Colas Zrt. nyerte meg a szennyvíztisztító bővítési munkálatainak kivitelezését, mely munkálatok 2023 februárjában kezdődtek meg.

A fejlesztés a szennyvíztisztítási folyamatokban jelenleg résztvevő műtárgyak gépészeti és építészeti felújításával, funkcióváltással, valamint új egységek létesítésével valósulna meg. Új elemként létesülne 2 db ülepítő, új homok és zsírfogó műtárgy, osztóakna, új fedett iszapszárító ágy napelemekkel, gépi keverővel és kotróval. A kivitelezési munkálatok a napokban megkezdődtek. Várhatóan a jövő év első felében a próbaüzem is kezdetét veheti és tervezetten 2024. decemberében már teljes kapacitással üzembe helyeznék a kibővített és korszerűsített szennyvíztisztító telepet. A fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország megfeleljen az uniós jogi követelményeknek a kijelölt határidőig.

A projekt fizikai befejezésére várhatóan 2024. december 10-ig kerül sor.

Érintettek: NFP  Nonprofit Kft., Kunsziget, Dunaszeg, Dunaszentpál, Győrladamér, Győrzámoly, Lébény, Mecsér, Mosonszentmiklós, Öttevény

Támogatási összeg: 3.926.381.981 Ft

A projekt keretében a kötelező tájékoztatási és nyilvánosság biztosítási feladatokat az Arrabona EGTC látja el.