Elnöki köszöntő

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önt az Arrabona Európai Területi Együttműködési Csoportosulás honlapján!

Nagy örömömre szolgál, hogy több mint egy éves kitartó előkészítési munkának köszönhetően 2011-ben sikerült megalakítanunk ezt az önálló jogi személyiséggel rendelkező, nemzetközi társulást.

Győr Megyei Jogú Város – mint székhely település-, kezdeményezésére két magyarországi város: Győr és Mosonmagyaróvár; és két szlovákiai város: Dunaszerdahely és Somorja alapította az Arrabona EGTC-t.

Az Arrabona EGTC működési területének (földrajzi kiterjedésének) meghatározásakor a “méretgazdaságosság” elvéből volt érdemes kiindulnunk: mindössze néhány település (önkormányzat) részvétele esetén a szervezet súlytalan lett volna, ugyanakkor a túlságosan sok tag esetén már az induláskor nehéz lett volna a részérdekek összehangolása.

E szempont alapján a magyarországi Szigetköz és a Mosoni-síkság, a Sokoróalja közvetlenül Győrhöz kapcsolódó része, illetve a szlovákiai Csallóköz és a Mátyusföld nyugati térségének tájegységeiből álló határtérségben létrehozandó EGTC tevékenységeit az alábbi közigazgatási egységekre („mikrorégiókra”) szeretnénk kiterjeszteni:

Magyarország: a mosonmagyaróvári és a győri kistérségek területe;

Szlovákia: a dunaszerdahelyi járás területe

Az Arrabona EGTC kiterjedése egy nagy létszámú – mintegy 120 önkormányzat-, szervezetet jelez előre.

Az Arrabona EGTC sikeres működéséhez egyszerre kell biztosítania a számos érdek egyidejű megjelenését és az operativitást.

Célunk, hogy szervezetünk mindkét tényezőt érvényesíteni tudja.

Jó ismerkedést kívánva!

Dr. Dézsi Csaba András,

az Arrabona EGTC elnöke