Dunaszerdehelyi Gyermeknap

A rendezvény a Cultacross projekt keretében megvalósuló határon átnyúló kulturális együttműködés (a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek VMK és a győri Vaskakas Bábszínház között) keretében valósult meg. A gyermeknap a részletesen kidolgozott tervek alapján valósult meg, hiszen már előre megállapítottuk, hogy a Dunaszerdahelyen megvalósuló tükörrendezvényt, a Gyermeknapot, ugyanaz a magas színvonalra való törekvés illetve hagyományaink megélése, szokásaink, tudásunk megismerése kell hogy vezérelje, mint a győri nagyrendezvényt, bár rövidebb időre, csak néhány órára biztosít minőségi időtöltést gyereknek, felnőttnek egyaránt.

A győri rendezvény népszerűsítése érdekében:

A rendezvényen felléptek a VMK néptáncosai, a Csallóközi Gyermek Néptáncegyüttes csoportjai, az ”Apró és Kis Csallóközi”, akik hagyományos népi gyermekjátékokat, táncokat mutattak be, nagyszerű hangulatot varázsolva a színpadra.

Őket követően Lali bohóc interaktív műsora csalt sokak arcára mosolyt, hiszen a gyermekek nagy örömére ők is kivehették a részüket a játékból, Lali bohóc irányításával birtokba vehették a színpadot, varázsolhattak, kipróbálhatták a hangszereket, önfeledten játszhattak, majd a későbbiekben rácsodálkozhattak Lali kézügyességére, ahogy az egyszerű lufikból különféle figurákat varázsolt.

A következő programpont a Kuttyomfitty Társulat meseelőadása volt. Meséjük címe: Mátyás mesék. Mátyás királyról három történetet meséltek el úgy, hogy a közönség soraiból választották ki a mese szereplőit, így néhányan testközelből élvezhették a mesét. Kicsik és nagyok egyaránt jól érezték magukat a mesék csodálatos világában. Nekik köszönhetően egy fantasztikus, varázslatos időutazás keretében elevenedett meg nagy királyunk, igazságos Mátyás alakja és kora. A játékban részt vevő gyerekek nagy örömmel segédkeztek az előadás színesebbé tételében. A színvonalas műsorokkal tarkított eseményen emellett számos meglepetés várta a gyerekeket. Míg a színpadon váltották egymást az előadók, a téren és a parkban – a zöld területeken sokféle játékot, foglalkozást próbálhattak ki a gyerekek. A nagy sátor alatt vidám bohócokat készíthettek anyagokból, papírból hajtogathattak, a kis művészlelkek gyönyörű homokképeket készítettek és arcfestésre is volt lehetőség. A Virgonckodó játszóparkban kipróbálhatták a nagyszerű fajátékokat, golfozhattak, célba dobtak, horgásztak. Ezen kívül volt óriás puzzle, labirintus, memóriajáték, halászás, egyensúlyozás, gurítós játékok…stb… A Szedres tanya Rőth Imre vezetésével az íjászkodás fortélyaira tanította meg az érdeklődőket. A Mesesarokban – mesesátorban szintén tárt karokkal várták az érdeklődőket. Benes Tarr Csilla és Kuklis Kati meséi varázsolták el a gyerekeket. Akik meg akarták örökíteni az arcfestők által készített új ,,álarcukat”, le is fényképezkedhettek.

A sok program közül mindenki megtalálhatta azt, amit igazán élvez. Elégedetten megállapíthatóvá vált összegzésképp, hogy ismét rengeteg résztvevője volt az eseménynek és egy igazi gyermeknapi szórakozásban volt része a látogatóknak, akik belekóstolhattak a Győrkőcfesztivál élményeibe.