A fürdőturizmus határmenti fejlesztése

A fürdőturizmusban érdekelt magyarországi és szlovákiai intézmények részére tartott a tegnapi nap folyamán szakmai workshopot Pöstyénben a vágsellyei SIK polgári társulás, valamint projektpartnere a győri székhelyű Arrabona EGTC.

Csókás Judit projektmenedzser sajtótájékoztató keretében tájékoztatott a pályázatról, melynek teljes költségvetése 52.843 euró, amelyből az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatása majd 45 ezer euró, amely fele-fele arányban oszlik meg a két projektpartner között. A pályázat a két intézmény együttműködését mutatja be a környezetvédelem és fürdőturizmus terén. A SIK polgári társulás elnöke Alexovič Gábor elmondta, a pályázat keretében a szeptemberi hónapban műveltségi vetélkedőt szerveztek általános iskolás gyerekek részére. A versenyzők az általuk kiadott Winter-vakáció – Nyári kaland Pöstyénben című könyv alapján készültek fel, amely a pöstyéni fürdő történetét egy ifjúsági regény keretében  ismertette meg a diákokkal. A vetélkedőn 26 – 26 fővel az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola és a Győri Ménfőcsanaki Petőfi Sándor Altalános Iskola tanulói vettek részt.

A projekt tartalmazza a Winter vakáció könyv szlovák nyelvű kiadását 500 példányban, melyet társulásuk a szlovák anyanyelvű diákokhoz juttat el, elsősorban Pöstyénben és Ipolyságon további vetélkedők szervezése céljából. A projektbemutatón 8 darab roll-up is kiállításra került, amely a Pöstyént, a pöstyéni fürdőt és a Wintereket mutatja be, akiknek a fürdő kiépítése és fellendítése köszönhető, de Pöstyén városáért is sokat tettek.

Az Arrabona EGTC tevékenységét és projekteredményeit Németh Tamás Zoltán igazgató mutatta be. Ők a határmenti régió településvezetőinek, szakembereinek és általános iskolás gyerekeknek szerveznek környezet- és természetvédelmi tanulmányutat, szemléletformáló programokat. A tanulmányút célállomása Nagypáli község, ahol a fenntartható településfejlesztés mintapéldáját mutatják be a résztvevőknek, továbbá a szomszédos ZalaZone létesítménye, ahol pedig a legmodernebb technológiai megoldások megtekintésére kerül sor a településfejlesztés témaköréhez kapcsolódóan. Az iskolások bevonása a II. Győri Klíma Expo keretén belül valósul meg, ahol számos ismeretterjesztő előadás hangzik el, lesz gépbemutató és helyi termékek kóstolóasztala is.

A workshopon Vladimír Krupa, a Winter Imre Balneológiai Múzeum igazgatója érdekes vetítést tartott A Winterek és a pöstyéni fürdő címmel, Pavel Makovník belgyógyász pedig a pöstyéni gyógyvíz és iszap gyakorlati felhasználásának számtalan lehetőségéről szólt. A regionális és nemzetközi együttműködésekről a fürdőturizmus terén Printz-Markó Erzsébet, a Széchenyi Egyetem, Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar, Turizmus Tanszékének adjunktusa értekezett.

A jelenlévő szakemberek közt tapasztalatcserére is sor került. A résztvevők ezután a fürdő menedzserével a gyakorlatban is megismerkedtek a gyógyhatású iszap készítésének módjával, megnézték az Irma szállót, amely a modernkori fürdő legrégebbi része. Ebédre érkeztek a műveltségi vetélkedőn résztvevő 1-5 helyezést elért tanulók, akik a délelőtt folyamán Pöstyén városával ismerkedtek, majd a díjátadás következett. Csak úgy hullott a díjeső, az abszolút győztes csapat kiléte az utolsó percig rejtve maradt, ugyanis, fej-fej mellett teljesítettek úgy az érsekújvári, mind a győri iskola első helyezett tanulói. Nem maradt más hátra, mint sorsolással eldönteni a kérdést. A szerencse istennője ezúttal az érsekújvári csapat mellett állt. Ők Ördögh Zsófia és Pintér Mátyás. Elmondták, padtársak és barátok, mindketten vonzódnak az orvoslás iránt, ezért csak egymásra néztek és eldöntötték, jelentkeznek a megmérettetésre. Mátyás még hozzátette, éppen ez időben kerestek a nagyinak megfelelő gyógyfürdőt, és aktuális volt számára a téma. (Forrás: https://ma7.sk/tajaink/a-furdoturizmus-hatarmenti-fejlesztese?fbclid=IwAR3hnMPcD1Q3XkqpzJDuWRTPnFDFl5_qEhHSzaFOXLcyKMl7DxwLRwvYOow)