Linzi tanulmányúton vett részt a KACS

A Cultacross projekt (SKHU1601/1.1/041) keretében és az Arrabona EGTC szervezésében tanulmányúton vett részt a projekt által életre hívott Kulturális Akciócsoport tagjai 2018. 05. 28 és 30. között. A kirándulás célpontja elsősorban Ausztria, Felső-Ausztria tartományának a székhelye, Linz városa volt, míg az utolsó nap során a közeli csehországi Český Krumlov-t tekintették meg a résztvevők. A tanulmányút legfontosabb célja az volt, hogy a KACS összegyűjtse az osztrák – cseh jó gyakorlatokat, tapasztalatokat és azokat felhasználva Győr és Dunaszerdahely hosszú távú kulturális együttműködését fejleszteni, támogatni legyen képes. A KACS választása többek között azért is esett az egykori Európa Kulturális Fővárosa címet viselő városra, illetve az osztrák – cseh határ közelében lévő partnervárosára, mivel nagyon hasonló jellegzetességekkel rendelkeznek, mint a projektben is résztvevő városok a magyar-szlovák határ mentén.

A szakmai program többek között a legfontosabb kulturális és látógatói célpontok, intézmények vizsgálata és tapasztalati megismerése köré szerveződött, ahol a résztvevőknek lehetőségük volt, felszínes látogatáson túl, mélyebb szak mai kérdések megvitatására is az intézetek képviselőivel, vezetőivel. Az egyes helyszínek a következők voltak:

Ars Electronica Center: a digitális technológia legújabb vívmányainak emberre gyakorolt hatását kutató intézmény egy 1979-ben megrendezett fesztiválból mára a világ vezetőkutatóintézete lett – nyitott bemutatóterekkel. A csoportot nagy lelkesedéssel vezető, szakmailag elkötelezett Andreas Bauer elmondta, hogy költségvetésük 60%-banszolgáltatásokból származó bevétellel fedezett, a többit Felső-Ausztria Tartomány költségvetése, illetve Európai Uniós projektekből finanszírozzák.

Ezt követően a csoportot Georg Steiner, a Tourist Information Linz igazgatója előadásában arról tájékoztatta, hogy Salzburg és Bécs közt éppen félúton, másfél órányira a két kulturális „óriástól”, Linz csak, mint rossz levegőjű iparváros volt ismert. A változást az acélipart felváltó tiszta technológiák megjelenése tette lehetővé, amit az innováció és a kutatás motorja hajt. Ha egy város vonz erejét csupán a múlt csillogó bemutatása jelentené, akkor Linz nem lenne képes felvenni a versenyt sem Béccsel, sem Salzburggal e tekintetben.

A Schlossmuseum tipikus példa a hagyományos környezet és a kortárs újítás elegáns ötvözésére. A hihetetlen gazdag gyűjteménnyel rendelkező, tartományi üzemeltetésű, kulturális – társadalmi – természeti örökséget rendkívül magas színvonalon bemutató múzeum éppen igazgató nélkül van, mert az új osztrák kormány minden múzeumra kiterjedő stratégia alkotását kezdeményezte. Ennek lényege, hogy a gyűjtemények kezelését a jövőre fókuszáltan kell majd megvalósítani, az üzemeltetést ennek megfelelően kell majd átszervezni. Érdekes volt látni, hogyan próbálnak megfelelni a legújabb kihívásoknak!

A Brucknerhaus rendezvényszervezéséért felelős vezetőjének előadásából kiderült, hogy az intézmény impozáns koncertterme a 70’-es évek ízlését tükröző funkcionális, magas minőséget képviselő skandináv stílusban épült, saját szimfonikus zenekari társulata van. Anton Bruckner városi kötődését központba helyezve az építést a Bruckner Társaság kezdeményezte, ma városi és tartományi fenntartásból finanszírozzák. 1300 fős koncertterme mellett 400 fős kisebb rendezvénytermet kb. 80%-os kihasználtsággal üzemeltetnek, évi kb. 200 előadással.

Megismerve a résztvevők élményeit a következő gondolatokkal lehet összegezni a tanulmányútat és annak tapasztalatait, annak érdekében, hogy azokat felhasználhassuk Dunaszerdahely és Győr vonatkozásában: nyitottság, professzionalizmus, sokszínűség, innováció, a régi és az új találkozásának jelentősége, melyek mind-mind markánsanmegjelenek a város kulturális, turisztikai koncepciójában.