Határmenti Turizmus szakmai bizottság

Az Arrabona EGTC közgyűlése szakmai bizottságok létrehozása mellett döntött 2023. évi rendes közgyűlésén.

A bizottság a társulás alapszabálya szerint az alábbi feladatokat hivatott elvégezni:

 • A bizottság munkaterv szerint dolgozik, mely munkatervek összeállítása a szakmai bizottság elnökének feladata. A munkaterv tartalmazza a bizottság üléseinek időpontját, az ülések tervezett napirendjét és azok végrehajtásának ütemezését. A bizottság üléseit a munkaterv alapján évente legalább kétszer, valamint szükség szerint az elnök hívja össze.  
 • A bizottság ülései között az időszakos ügyek intézését a bizottság elnöke végzi, mely tevékenységéről a legközelebbi bizottsági ülésen tájékoztatja a tagokat. 
 • A bizottság működése során:  
  • szakmailag előkészíti az általuk gondozott témához kapcsolódó közgyűlési határozatokat; 
  • együttműködik az igazgatóval; 
  • a bizottsági elnök útján kapcsolatot tart a szakmai területük szerinti szakmai-tudományos szervezetekkel, intézményekkel;  
  • kapcsolatot tart a közgyűlés más szakmai bizottságaival; 
  • konferenciákat, műhelymunkákat kezdeményeznek és készítenek elő. 
 • A bizottsági elnök feladata különösen:  
  • összehívja a bizottságot; 
  • vezeti a bizottsági üléseket; 
  • aláírja a bizottság határozatait;
  • előterjeszti a bizottsági határozatokat az érintett szervek (elsősorban a közgyűlés) felé; 
  • szakmailag felügyeli a bizottság témájához kapcsolódó folyamatban lévő projekteket. 

A bizottság szakmai célkitűzése:

A Szigetköz-Pannonhalma és Csallóköz területének turizmusfejlesztése, különös tekintettel:

 • a szolgálatói partnerhálózat és a partnerek közötti kapcsolatok fejlesztésére,
 • a tudás/ismeret megosztásra, valamint
 • a térségi kommunikáció fejlesztésére.

 

A határmenti turizmus szakmai bizottság tagjai:

 • Somogyi Gábor – elnök

Tanulmányaimat a pozsonyi Comenius Egyetem Menedzsment karán végeztem. Ezt követően 15 éven keresztül több angol tanácsadó cégben dolgoztam különböző piackutatásokon, vezetésfejlesztési és szervezetépítési projekteken, számos Közép- és Nyugat-Európai országban. Közel 11 éve a dunaszerdahelyi Thermalpark igazgatója vagyok. 2018 óta a Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség elnöke, 2020 óta a Szlovákiai Élményfürdők, Strandfürdők és Uszodák Szövetségének elnöke, alapító tagjaként tevékenykedem.

 

 

 • Dr. Happ Éva – tag

A Pannonhalmi Főapátság turisztikai vezetőjeként dolgozom 2022 szeptemberétől. Turisztikai vezetőként feladatom a Főapátság és turisztikai termékeinek megismertetése, értékesítése, a szolgáltatások minőségi és fenntartható módon történő összekapcsolása. Célom, hogy Pannonhalma egész napos úticélként szerepeljen a turisztikai térképen, amelyhez elengedhetetlennek tartom a turisztikai szolgáltatókkal való együttműködések kialakítását.

Turisztikai vezető munkám mellett egyetemi docensként dolgozom a Széchenyi István Egyetem Turizmus és Vendéglátás tanszékén, ahol 2022 szeptemberéig tanszékvezetőként, valamint a Gazdaságtudományi Kar nemzetközi dékánhelyetteseként is tevékenykedtem. Turizmushoz és marketinghez kapcsolódó tárgyakat oktatok (Rendezvényszervezés, Turizmus marketing, Marketingkommunikáció, Fenntartható turizmus fejlesztése), valamint az angol nyelvű Turizmus menedzsment mesterszak szakfelelőse vagyok.

 

 • Rongits Attila – tag

1967.11.27 születtem Mosonmagyaróváron és itt szereztem az agrármérnöki diplomát is. Korán belekerültem a vállalkozói világba, hiszen már az egyetem mellett gomba termesztő céget alapítottam. Később foglalkoztam a szerencsejáték üzletágak, valamint belekóstoltam a férfi divatárú üzlet világába is. 2014-ben nyitottuk az első Oranges automata benzinkutunkat, amit azóta továbbiak követettek. A benzinkutak mellett automata mosót is üzemeltetünk.

2018-tól a Flexum Termál és Gyógyfürdő igazgatója vagyok, mely térségünk egyik legnagyobb turisztikai attrakciójának számít.

A fürdőt körülvevő szállodákra is jelentős rálátásom van és így első kézből tudom nyomon követni a turisztika és vendéglátás aktualitásait.

Nős vagyok és van egy lányom, aki Berlinben tanul.

 

 • Vörös Bernadett – tag

A Nyugat-Magyarországi Egyetemen végeztem mint idegenforgalmi és szállodaipari közgazdász, majd a Széchenyi István Egyetemen mint közgazdász. A szakmai tapasztalataimat esősorban a szállodaiparban szereztem, Magyarország legnagyobb szállodaláncánál a Danubius Hotels Zrt-nél, a büki és sárvári szállodákban, majd pályafutásom a szintén sárvári Spirit Hotelben folytatódott, mint sales manager. Győrben a szintén Danubius lánchoz tartozó Rába Hotelben dolgoztam. 2019-től a győri Önkormányzatnál töltöm be az idegenforgalmi referensi státuszt, melynek következtében a turizmusirányítás területére is egyre szélesebb körű rálátásom van.

 

 • Petényi Mirkó – tag

Petényi Mirkó vagyok, az Aktív-és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kommunikációs igazgatója és az Aktív Magyarország márka vezetője vagyok 2019 óta. A hazai turizmus kommunikációjával 2017 óta foglalkozom. Korábban kommunikációs szakemberként az ELTE-n a felsőoktatás, illetve a BKK kreatív vezetőjeként a a közösségi közlekedés kommunikációjával foglalkoztam. Az aktív turizmusról nem csupán beszélek: kétszer végigjártam az El Camino-t, hazabicikliztem Erdélyből Budapestre, eveztem a legtöbb hazai folyón, síeltem minden hosszabb hazai sípályán. Az aktív és ökoturizmus fejlesztését a térségfejlesztés fontos részének tekintem, amelynek a turisztikai vonzerő fejlesztése mellett legalább annyira fontos feladata a helyben élők életminőségének, lehetőségeinek a fejlesztése is. A lokalitás fontosságának hangsúlyozását, a fenntartható, emberléptékű turizmus elősegítését és jó szigetközi, csallóközi projektek megvalósításának segítését tekintem feladatomnak a Határmenti Turizmus szakmai bizottságban. Győrben születtem, itt nőttem fel, így nem csak a szakértelmemet, hanem a szívemet is beleteszem az itteni munkába.

 

 • Dóka Tímea – tag

A gimnáziumi érettségi után a pöstyéni hotelakadémián turizmusmenedzsmentet tanultam, majd elvégeztem a magyar-angol tanári szakot Komáromban, a Selye János Egyetemen. A Kukkonia polgári társulás elnökeként 2014 óta foglalkozom régiófejlesztéssel, ezen belül turisztikai, kulturális, sport és környezetvédelmi projektekkel. Számos kulturális- és sportrendezvényt, konferenciát, szakmai versenyeket, valamint képzéseket szerveztem az elmúlt években felnőttek és diákok számára.  2018 óta a Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség elnökségi tagja vagyok, a polgári társulás elnökeként szorosan együttműködök a helyi települések polgármestereivel, a régióban tevékenykedő szervezetekkel és oktatási intézményekkel, mert úgy gondolom, egy régió sikerének a titka az összefogás és a kölcsönös együttműködés.