Kulturális Akciócsoport tizennegyedik műhelymunkája

Hogyan vonjunk be a tartalomfejlesztésbe helyieket, hogyan legyenek csomagjaink hitelesek és hogyan közvetítsenek lokalitást? A kérdést az Insider tips & tours by real locals példáin keresztül tettük fel és a https://www.likealocalguide.com/gyor/locals oldal modelljén keresztül elemeztük, ahol 4 győri is regisztrálta már magát az ide érkezők tájékoztatására. Az oldal a közösségi információmegsztás olyan platformja, ahová a helyiek feltehetik ajánlásaikat városuk, térségük olyan látnivalóiról, helyeiről, amik nincsenek benne a klasszikus útikalauzokban. A csak a helyiek által ismert „jó és hiteles helyek” ajánlását kiegészíti a chat szolgáltatás: a turisták kérdezhetnek is a felületen. A KACS által összeállított csomagok ide is feltölthetők!

Ezután néhány személyes példával erősítettük meg a helyi, hiteles tartalmak szükségességét. Somogyi Gábor Granadában, más pedig Tel Avivban tapasztalta, hogy több vendéglátós ajánlotta nekik a naponta mindig ugyanabban az időben, ugyanarról a helyről induló 1-2 órás csoportot, akiket egy helyi diák kalauzol – ingyen. A városban élő, azt a mindennapokban is használó idegenvezető személyes hangvételben, sok történettel, csak a helyeiktől elvárható lelkesedéssel és életszerűséggel vezette a csoportot. Hiteles volt azért is, mert az egész város tudott róla, többen is tudták ajánlani ezt a szolgáltatást. Szalai Andiék itt jelezték, hogy Győrben ez a tevékenység tilos, csak hivatalos szolgáltató végezhet idegenvezetést a városban, ezért ezt az ötletet elvetettük.

A látnivalók, események egyéni ajánlásához vettük közösségi modellként a https://www.greenbay.com oldalt, ahol Green Bay városának lakói kézbe vették a lokális turizmus ügyét, és a városi focicsapat rajongói táborából kinőtt közösség az egyébként nem kifejezetten attraktív város emberi oldalát kínálják termékként, ahová bárki regisztrálhatja javaslatait. A közösség képzéseket tart helyieknek, a látogatókkal kapcsolatba kerülő szolgáltatóknak (bolti eladók, postai személyzet, utcai rendőrök stb…) arról, hogy kérdés esetén tájékozottak és felkészültek legyenek az eseményeket, látnivalókat illetően.

A következő lehetőséget egy, a térséget 4 napos csomagban ajánló ötlettel szemléltettük Norvégiából, személyes menedzserrel ellátott ajánlati csomaggal: https://www.visitnorway.com/plan-your-trip/round-trips/round-trip-valleys-of-eastern-norway/. A KACS által átfogott területre egy ilyen típusú ajánlat összeállítása abszolút releváns – át a határon, a legfontosabb, lokális kis értékeket érintő útvonal tervével! A fjordokat is hasonlóan tematizálja ez a 3 napos ajánlati csomag, amit szintén egy helybéli, arcát is vállaló menedzser ajánl és intéz: https://www.visitnorway.com/plan-your-trip/round-trips/fjord-norway-in-3-days/

A következő lehetőség: egy itt élő külföldi mutatja meg kisfilmen egy napját, a kisfilmben rögzítve a menetrendet, az ajánlott helyeket, programot. Osló városában egy ott élő japán újságírónő kalauzol minket online kisfilmjében:

A helyiek kedvenc helyeit ajánló oldalon 10 tippet kapunk a térség érdekességeinek, „jó helyeinek” felfedezésére ezen az oldalon: Where the locals go: 10 charming summer spots – https://www.visitnorway.com/plan-your-trip/seasons-climate/summer/10-charming-summer-spots/ Ez projektünk akcióterületére szintén releváns, hiszen az útikönyvekből sok minden kimarad, amit a helyiek ismernek, és a Duna két partjának egy útra történő felfűzése piaci rés a jelenlegi ajánlatok ismeretében.

A termékek tovább fejlesztéséhez minden résztvevő támogatását, segítségét várjuk a következő alkalommal is!