Dunaszerdehelyi Szent György-napok

Dunaszerdahelyen 2019. április 24-28.-a között került megrendezésre a Szent György-napok, amelyen Dunaszerdahely város védőszentjéről, alapításáról, az egykori elődtelepülések 1854-es egyesítéséről, illetve jeles személyiségeire emlékeztünk és ezekben a napokban ismerte el, tüntette ki Dunaszerdahely a jeles személyiségeit is. A város ötnapos ünnepségsorozat egyik népszerű kísérőrendezvénye volt a nyilvános borkóstolóval egybekötött MUN-DUS borfesztivál is, amely két évente kerül megrendezésre az ünnepség ideje alatt.

A szerdai nyitónapon, a Városházán, a Nemzetközi Szent György Lovagrend Szlovákiai Priorátusának lovagavató ünnepségével kezdődött az ünnep sorozat, ahol Szent György lovagokat avattak. A ceremónián többek között jelen volt még a magyarországi Nemzetközi Szent György Lovagrend küldöttsége dáma Dr. Sebestyén Ágota vezetésével, a Szent Korona Társaság képviselői, dáma Hummel Gizella és lovag vitéz Mireisz Tibor. Dr. Nagy Frigyes, a Nemzetközi Szent György Lovagrend Szlovákiai Nagypriorja ünnepi beszéde után lovag vitéz Mikóczy Dénes a rend történetét és küldetését foglalta össze. Elmondta, hogy Károly Róbert uralkodása idején, 1326. április 24-én, Boleszló esztergomi érsek a magyar püspöki kar jelenlétében megerősítette a Szent György Lovagrend létrejöttét. A szónok kiemelte, hogy a keresztény értékek védelme mellett a lovagrend tagjaira jellemző a lojalitás, a bátorság, a szegények oltalmazása és a nők tisztelete. Ezt követően megkezdődött az új lovagok avatásának szertartása, amelynek során Dr. Nagy Frigyes két novíciust ütött lovaggá, Csontos Attilát és Lépes Lászlót. Az avatás után a Rend céljainak és feladatainak megvalósításáért csillagkereszt kitüntetésben részesült lovag Nagy Albert. A ceremónia után következett a lovagok gyalogos felvonulása a belvárosban, majd 17 órától a Szent György római katolikus templomban ünnepi búcsúi szentmisére kerül sor.

Csütörtökön a városi Szent György-napok és búcsú keretében a Vermes villában megrendezett Szent György-esten átadták a Csallóköz Szerdahelyi Kaszinó 1860 Városvédő Egylet elismerését, a Szent György-díjat, amelyet idén In memoriam, a tíz évvel ezelőtt elhunyt Marczell Béla néprajzi gyűjtőnek, muzeológusnak ítéltek oda. A városvédő egylet alapította díjjal azokat az egyéniségeket ismerik el, tüntetik ki, akik Dunaszerdahely város egyházi, kulturális és társadalmi életében elévülhetetlen munkásságot fejtenek, fejtettek ki, illetve életpéldájukkal magyar közösségünk meghatározó alakjai.

Pénteken délelőtt került sor a városi szabadidőparkban az „V. Szent György Labdarúgó Torna” a város alapiskolái közötti foci kupára, amely már hagyományos programnak tekinthető az ünnepi rendezvény programjai között. A Csaplár Benedek VMK előtti téren három napon keresztül 16 órától kezdődött a Szent György Fesztivál.

A hétvégén igazán gazdag a programkínálat várta az érdeklődőket. Szombaton, április 27-én 10 órakor a városházán Hájos Zoltán polgármester fogadta a Hazaváró Találkozó résztvevőit. Napközben 10 órától ismét nyilvános borkóstoló volt a téren, 14 órától pedig a díjnyertes borokat kínáló pincészetek képviselői okleveleket vehettek át. A 16 órától kezdődött a Szent György Fesztivál, ahol felléptek: Benedekffy Katalin, Kosár Szabolcs, Kosár-Józsa Janka, Kosáry Judit és Old Country Boy´s zenekar.

Az este folyamán díjátadó ünnepségre került sor, amelyen ünnepi gálaműsor keretében kiosztották az idei városi díjakat. A kitüntetéseket Dunaszerdahely város Önkormányzata tízedik alkalommal adományozta olyan neves személyiségeknek, akik a kultúra, a sport és a társadalmi élet területén kifejtett tevékenységükkel öregbítették a város jó hírnevét.

A vasárnapi zárónapon, április 28-án 11 órától ünnepi szentmisére került sor a Szent György római katolikus templomban. Ezután került sor a Szent László napokat népszerűsítő programelemek bemutatására, amelyek nagy sikert arattak a látogatók körében.

A Csaplár Benedek VMK előtti téren 16 órától nagyszerű hangulatú koncertet adott, Kosáry Judit, Dóka Zsuzsa & Bősi Szabó László, amelyek után a Győri Ördöglovasok műsora következett.

A városi Szent György-napok és búcsú keretében a Tóth Szilárd által vezetett Győri Ördöglovasok, először látogattak és mutatkoztak be Dunaszerdahelyen. A lovagkort idéző hangulat, a látványos, korhű jelmezes felvonulás és harci tornabemutató elnyerte a nagyérdemű közönség tetszését. A bemutató után a közönség megismerkedhetett a középkori fegyverek világával, melynek végén a vállalkozó szelleműek kipróbálhatták magukat a fegyverforgatásban. Tóth Szilárd és a Győri Ördöglovasok a bemutató végén szórólapokat osztottak ki és felhívták a közönség figyelmét a 2019. június 28-30. a győri Szent László-napok rendezvényre és egyben meghívták a közönséget, hogy látogassanak el Győrbe, a látványos, többnapos rendezvényre.